logo_desktop EN
 
47
Křeslo No. 568
 
Josef Frank (1885–1967)
SvensktTenn, Stockholm
30. léta 20. století (design 1934–36)

↑ 90 cm → 93 cm ↗ 103 cm

V cena 95 000 Kč
O cena 200 000 - 300 000 Kč

Dřevěná konstrukce s původním polstrováním a originální potahovou látkou. Světový sběratelský unikát. Textil navrh Josef Frank a Estrid Ericson.

V této aukci nabízíme unikátní křeslo slavného zakladatele švédské moderny rakouského původu, architekta Josefa Franka. V letošní aukci se vedle tohoto vzácného modelu s původní textilií, navrženou rovněž Frankem, jsou zastoupeny další dva modely nábytku vyráběné ve větších sériích firmou Thonet-Mundus od konce 20. let a to model stoličky no.313 a křesel no.A63/F. Tyto modely byly navrženy pro výstavu Vídeňského sídliště Werkbundu, jehož byl právě Frank spoluzakladatel.

Josef Frank začal pracovat pro Firmu SvensktTenn ve Stockholmu po své emigraci v roce 1933. Židovský původ, nástup nacismu a rané tendence Hitlera o připojení Rakouska k Německu, byly hlavními důvody jeho emigrace. Pro tuto firmu vedle nábytku začal navrhovat právě
i textilie, které se staly výraznou tváří jeho práce. Jednalo se především o snové, fantaskní, barvami hýřící látky s motivy pralesních ptáků a neskutečných rostlin. Textilie byly zpracovány technikou velkoplošného barevného tisku na hladkou bavlněnou látku.

Frank je dnes Švédskem díky významu své práce přijímán za jim vlastního. Vedle návrhů byl i významným teoretikem, který v roce 1958 sepsáním manifestu „Akcidentizmu“, kritizoval chladný modernizmus a jeho dogmata.

Položka prezentuje jeden z prvních modelů, který Frank po své emigraci do Švédska navrhnul. Jedná se o nesmírně komfortní křeslo se zdvojenými pružinami. Všechny jeho práce se vyznačují nenuceností, elegancí a maximálním komfortem odpovídající skvělé ergonomii. Křeslo je opatřeno unikátní látkou, která i přes neutuchající oblibu jeho vzorů, které jsou dodnes nabízeny identickou firmou, jako na začátku spolupráce a není běžně nabízena.

Křeslo je nabízeno v původním bytovém stavu zachovalosti. Látka je na područkách potrhaná a povolená, taktéž na jednom místě na opěradle. I přes tyto hendikepy je to super raný unikát, který si zaslouží pozornost náročného sběratele, který docení jeho unikátnost a zajistí mu patřičnou péči restaurátoru textilu. Jakými cestami se křeslo dostalo do pražské bubenečské vily, se dnes můžeme jen domýšlet. Zda si jej přivezl před válkou nějaký velvyslanec, nebo švédský obchodník nevíme. Jisté je, že je zde již od konce 30. let.

Originální práce Josefa Franka zaznamenaly v poslední dekádě nebývalou vlnu zájmu. Jeho sériový nábytek se draží od tisíců do desítek tisíců eur. Jeho unikátní nábytek pak ještě dráže. Jeho práce jsou rozhodně zajímavým investičním objektem, i když by v případě křesla mělo být předmětem zájmu sbírky některé z domácích institucí.
 
 
golfface | cohn | © 2014 ifire